ZÖLD TURMIX – AZ IGAZI VITAMINBOMBA

Hozzávalók

A zöldségturmix könnyen elkészíthető, nagyon egészséges, és ha jó kombináljuk a zöldségeket, gyümölcsöket, valamint ügyesen fűszerezzük, akkor nagyon finom dolog. A zöldségek közül a legkedveltebb alapanyagok:

  • a sóska, 
  • spenót,
  • madársaláta, 
  • szárzeller, 
  • avokádó, 
  • uborka, 
  • cukkini, 
  • céklalevél, 
  • mángold, 
  • kínai kel, 
  • káposzta,
  • kelkáposzta

A gyümölcsök közül választhatjuk a:

  • banánt, 
  • a különféle bogyós gyümölcsöket, 
  • almát,
  • körtét,
  • mangót, 
  • ananászt,
  • narancsot, 
  • mandarint, 
  • kivit is

Csupa rost és vitamin!


Elkészítés

A turmixok ízét nem csak az alapanyagok határozhatják meg, hanem ízesíthetjük is őket különféle fűszerekkel. A zöldfűszerek mellett tehetünk bele citrom- vagy narancshéjat, esetleg egy kis citromlevet is.

A gyümölcsösebb változatokhoz jól megy a gyömbér, de kardamomot is adhatunk hozzá. Az őrölt fahéj, gyömbér, vanília is igazán kellemes összetevője lehet az italunknak. Abban az esetben, ha édesebb, teltebb ízekre vágyunk, egy kis mézzel is gazdagítható a turmix.

 

A zöld levelek klorofilltartalma lúgosító és méregtelenítő.

A gyümölccsel és zöldséggel készített smoothie gyümölcs-zöldség aránya a legtöbb recept esetében 60-40 százalék, amin természetesen kedvünk és igényünk szerint módosíthatunk.

A különféle alapanyagok és fűszerek mellett a smoothie ízvilágához a hozzáadott folyadék is újabb színt adhat. A legtöbb esetben tisztított vízzel javasolják a zöld turmixot hígítani, de természetesen mással is felengedhető. Jó megoldás lehet, ha fehér vagy zöld teával, mandulatejjel, kókusztejjel, kókuszvízzel, préselt zöldség-gyümölcslevekkel vagy épp joghurttal hígítjuk az italunkat. 

A zöldturmix ideális napkezdő fogás, viszonylag alacsony a kalóriatartalma, viszont igen laktató és vitalizáló, így az ebédig biztosan nem leszünk éhesek.

Laktató reggeli csak 4 hozzávalóból:

  • 2 banán
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 1 evőkanál kókuszolaj

 

Az egyik banánt villával pépesítem, a másikat felkarikázom. Az összenyomott banánhoz adom a felvert tojásokat ès a zabpelyhet. A kókusz olajat ès a banán karikákat serpenyőbe teszem, ráöntöm a tojásos masszát.

Alacsony hőfokon 10-10 percig sütöm mindegyik oldalát.




Zabos túrógombóc

Hozzávalók 300g zsírszegény túró 2 tojás 3ek. zabpehelyliszt 30g zabpehely(20g a forgatáshoz) Édesítő és egy csipet só Elkészítés A hozzávalókat összekeverjük, hűtőben pihentetjük, majd kis

Éjszakázós zabkása

Tetszőleges mennyiségű zabot önts le annyi növényi tejjel ami éppen, hogy ellepi, édesítsd ízlés szerint, keverd össze és mehet is éjszakára a hűtőbe! Reggel fogyaszd

Banánkenyér

Hozzávalók 4 banán + 1 banán díszítésnek 3 db tojás 210g tk. liszt 90g darált dió  100g étcsoki (minél magasabb kakaó tartalmú legyen) 100 ml